פחד קהל
חרדת קהל קשורה להתפרצות חרדה המקושרת לעמידה מול קהל. האדם העומד מול קהל יודע אמנם שאין מה לפחד מהקהל העומד לפתחו אך עדיין הגוף מגיב בצורה של פחד ואין האדם יכול לשלוט בסימפטומים הגופניים המואצים.
הסימפטומים של חרדת קהל
במקרים אלו התגובה הפיזיולוגית עלולה להיות הסמקה, רעד בידיים, תחושת בחילה, דפיקות לב מואצות, לעיתים עד לכדי התקפי פאניקה. הסובלים מסימפטומים אלו ימנעו מלהציג ולדבר בפומבי וזו יכולה להיות מגבלה משמעותית בחיים. עוצמת החרדה יכולה לנוע בין אי נוחות ועד לאימה מצמיתה. חרדת קהל ראשונית זו יכולה לעורר חרדה נוספת אותה אני מגדירה הבעיה הכפולה והיא שעצם הסימפטומים הפיסיולוגיים (דפיקות הלב, רעד, בחילות, הסמקה וכו) מעוררים בעצמם חרדה כך שיש חרדה מהחרדה. התחושה הכללית היא של אין מוצא, העדר שליטה ופחד פסיכולוגי.
אופן הטיפול בפחד קהל
חרדת קהל נקשרת מבחינה פסיכולוגית להערכה עצמית נמוכה, פחד מביקורת ופחד מכישלון. לכן בטיפול בפחד קהל נשלב בין שיחות על הנושא, נעבד את התפיסות שלך לגבי עצמך, מה מפחיד בכישלון, מה מפחיד בביקורת, מאין נובעת ההערכה העצמית הנמוכה, האם יש זיכרונות רעים מעמידה מול קהל המשפיעים על התפקוד היום. השיחות ישולבו עם כלים (מתחום הטיפול בטראומה) אשר יעזרו למטופל לגייס משאבים לוויסות העוררות הפיזיולוגית. ההבנה האטיולוגית (מאין הגיעה התופעה ומה שורשיה) חשובה אך אינה בהכרח עוזרת בפתרון העוררות הפיזיולוגית המעיקה זו המונעת מאיתנו את התפקוד המלא שלנו. באמצעות למידת הסימפטומים הגופניים ושליטה בהם, בשעה הטיפולית בקליניקה, ילמד המטופל לשלוט בגופו ולווסת את רגש החרדה על כל גווניו.
החשיבה העומדת מאחורי הטיפול המשולב היא כי פחד הקהל והסימפטומים הפיזיולוגיים הללו נשענים על תגובה הישרדותית טבעית. הגוף למד לפחד מקהל ומעריך את מידת הסכנה כגבוהה ביותר ולכן מגיב בתגובות המופעלות ע״י מערכת העצבים האוטונומית והמערכת האנדוקרינית – מערכת שפועלת באופן אוטומטי ללא חשיבה. תגובת ה״הלחם וברח״ נכנסת לפעולה ואין לנו עליה שליטה. בטיפול ״נפרק״ את הסימפטומים אחד אחד ונלמד לשלוט בהם ע״ טכניקות המשלבות גוף ונפש. ביחד נלמד לשלוט ובעיקר לא לפחד מהסימפטומים הללו ולפרק אותם לגורמים.
אט אט הגוף ילמד, למידה חדשה, שעמידה אל מול קהל ודיבור מול קהל אינם באמת מסוכנים. הגוף ירגע ולא יגיב כאילו נמצא אל מול סכנה.
ביחד נלמד לשחרר
חרדת קהל מעלה את הפחד הכל כך מושרש בנו והוא הפחד מכישלון. הפחד מכישלון משתק אותנו משום שהוא גורם לערך העצמי שלנו לצנוח מטה להיחלש. ברגע שהערך העצמי שלנו ירוד כל כך אנו מרגישים אפסיים, כאילו וזה רק כאילו אין בנו כלום וכמובן שאז אנו מעריכים שלאחרים יש יותר מאיתנו, הולך להם יותר בקלות וכו.
בשיחות איתי ניגע בפלונטרים המחשבתיים-רגשיים הללו, ונלמד את המיינד שלנו לחשוב מחדש על נושאים אלו. אט אט התגובות האוטומטיות נחלשות והלמידה החדשה תופסת יותר ויותר מקום ומשפיעה יותר ויותר על האישיות שלנו.
- הגעתי אלייך כאדם חרד מפחד וחסר ביטחון. והיום אנו מסיימים תהליך חשוב עבורי שאני יוצא ממנו אדם אחר… א.